"endometrioza dieta", dieta w endometriozie

Dieta w endometriozie

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to bardzo często wyszukiwane hasło w sieci, ponieważ szukając informacji na temat endometriozy, nie da się uniknąć tematyki związanej z dietą.

Większość kobiet z endometriozą faktycznie stosuje specjalne żywienie, głównie kierując się dietą przeciwzapalną. Jak sama nazwa wskazuje, dieta ta ma na celu łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.

Jednak czy istnieje jedna uniwersalna wersja diety przeciwzapalnej dla każdego? Niestety nie. Istnieją jednak pewne grupy produktów, które warto wykluczyć z diety, ponieważ nie są one odżywcze (jak na przykład fast foody).

Dietę przeciwzapalną powinien dostosować indywidualnie dietetyk, biorąc pod uwagę inne schorzenia pacjentki, ewentualne alergie i nietolerancje pokarmowe, a także kondycję układu pokarmowego. Nierzadko kobiety z endometriozą sięgają po duże ilości środków przeciwbólowych, co może wpływać na stan ich układu pokarmowego.

Bardzo dobrze temat diety przeciwzapalnej omówiła Marzena Rojek-Ledwoch w swoich podcastach Dieta w endometriozie okiem dietetyka i pacjentki, do wysłuchania których was serdecznie zapraszam.

Z dietetyk Marzeną przygotowałyśmy już kiedyś materiał „Jak wygląda konsultacja dietetyczna?”.

W Internecie niestety można znaleźć wiele sprzecznych informacji dotyczących diety, co jedynie wywołuje uczucie przytłoczenia. Dlatego warto polegać na wiedzy i doświadczeniu zaufanych specjalistów.

PODCAST CZ.1 >> Dieta w endometriozie okiem dietetyka i pacjentki cz.1 | Spreaker

PODCAST CZ.2 >> Dieta w endometriozie okiem dietetyka i pacjentki cz.2 | Spreaker

Filary diety przeciwzapalnej

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: dieta w endometriozie, endometrioza dieta, dieta przeciwzapalna, co jesc endometrioza

Jak już wspomniałam dieta musi być indywidualna, ale są pewne stałe filary, na których się opiera.

Włączamy do diety

  1. Warzywa zielonolistne
  2. Owoce jagodowe (borówki, aronia, maliny itp.)
  3. Kwasy omega-3 (tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, olej rzepakowy na zimno, nasiona chia i siemię lniane)
  4. Przyprawy (kurkuma, imbir, kardamon, cynamon, czosnek)
  5. Pełnoziarniste produkty (dobrej jakości pieczywo na zakwasie, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy basmati)
  6. A także: kiełki, awokado, oliwa z oliwek, rośliny strączkowe, pestki
  7. Zieloną herbatę, wodę

Eliminujemy/ograniczamy

  1. Fast foody
  2. Słodycze sklepowe, słone przekąski
  3. Żywność wysoko przetworzoną (np. gotowe posiłki)
  4. Wyroby cukiernicze (m.in. ciasta, ciasteczka). Tutaj mowa o kupnych.
  5. Czerwone mięso, przetwory z czerwonego mięsa.
  6. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy (słodycze, produkty wysoko przetworzone).
  7. Słodzone napoje gazowane

Warto podkreślić, że dieta przeciwzapalna ma wiele wspólnego z ogólnym pojęciem zdrowego żywienia, a także koncepcją „talerza zdrowia”.

Kwestia nabiału czy glutenu powinna być rozpatrywana indywidualnie. Warto jednak zwrócić uwagę na źródła tego nabiału czy glutenu (oczyszczona mąka pszenna – którą każdy powinien ograniczyć). Na tę kwestię zwróciła uwagę także @dietetyknazdrowie, w części II swojego podcastu.

Rola diety w endometriozie

Czy warto stosować dietę, skoro nie wyleczy ona endometriozy? No cóż, jak wiadomo, nie istnieje 100% skuteczny lek na endometriozę. Dieta może jednak wesprzeć nasze starania, łagodząc stany zapalne, redukując dolegliwości bólowe, wzmacniając odporność, wspomagając regulację poziomu hormonów oraz pomagając w eliminacji toksyn. Warto także podkreślić, że wpływa ona korzystnie na ogólny stan zdrowia, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W walce z endometriozą nasz organizm potrzebuje odpowiedniego „paliwa”, co dotyczy każdej choroby. Jeśli sądzisz, że niezdrowe odżywianie pomoże w radzeniu sobie z chorobą, niestety może to przynieść mizerne efekty.

Często przy endometriozie występuje zespół jelita nadwrażliwego (IBS) lub/i przerost flory bakteryjnej (SIBO). Dieta w tych przypadkach ma ogromne znaczenie.

Źródła
  1. Dieta w endometriozie okiem dietetyka i pacjentki cz. 1 oraz cz. 2, Marzena Rojek- Ledwoch Dietetyk Na Zdrowie.