Kto z Was ma czasami ochotę, tak do herbaty w chłodniejszy dzień, na coś dobrego i słodkiego? I nie powodującego jednocześnie wyrzutów sumienia? Może by tak ciasto na kruchym spodzie z jabłkami i z kruszonką z płatków owsianych?

To ciasto poprawiło mi samopoczucie, mimo że zwykle go nie uzależniam od słodkości. Ale stało się i tak 🙂

Ciasto na kruchym spodzie kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością białego cukru i mąką pszenną – ale zrobiłam małą podmiankę składników… zobacz jaką. Kruszonka także różni się od tej standardowej.

*nadmienię tylko, że ten przepis nie jest częścią żadnej diety

Składniki

Spód:

250g mąki orkiszowej typ 630

125g masła

100g ksylitolu

1 jajko

0,5 opakowania proszku do pieczenia

szczypta soli

Środek:

ok. 750g jabłek

cynamon

sok z cytryny

Kruszonka:

ok. 10 czubatych łyżek płatków owsianych

2 łyżki wiórków kokosowych

olej kokosowy roztopiony (niestety nie odmierzyłam dokładnie, ale po wymieszaniu z płatkami, płatki mają być całe z oleju- roztapiałam w trakcie więcej, gdy było trzeba. Około 3 łyżek w formie stałej)

miód – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Spód: wymieszać wszystkie składniki na kruchy spód. Masło powinno być zimne. Następnie ciasto w formie kulki zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Środek: gdy ciasto na kruchy spód jest ostatnie 15 min w lodówce, można przygotować jabłka. Umyj je i obierz, a następnie pokrój w średnie kostki. Wymieszaj je z cynamonem (ilość wedle uznania) i skrop sokiem z cytryny.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Spód: po godzinie wyciągnij ciasto i rozwałkuj. Następnie umieść w lekko wysmarowanej tłuszczem formie. U mnie sprawdziła się szklana forma na tartę o średnicy 26 cm. Ciasto podczas przekładanie może się lekko rozpadać, możesz przenosić kawałkami i “posklejać” w całość już w formie. Pamiętaj, aby ciasta było też trochę na ściankach.

Przełóż jabłka do formy z ciastem i wsadź do piekarnika. Tak, na razie bez kruszonki 🙂

Kruszonka: Rozpuść sobie w tym czasie olej kokosowy. Wymieszaj płatki owsiane i wiórki z olejem kokosowym oraz miodem, tak aby całość płatków była mokra. Ilość miodu możesz modyfikować, zależy jak słodko lubisz.

Gdy minie około 30-35 min od wsadzenia ciasta do piekarnika, otwórz na chwilę piekarnik i posyp całość przygotowanymi płatkami owsianymi.

Piecz jeszcze około 25-30 min (około godzinę łącznie). Płatki powinny być zarumienione, ale nie przypalone. Pilnuj pod koniec.

Smacznego!

PS: jeśli lubisz słodkości w zdrowszej wersji sprawdź jeszcze: Kulki mocy z suszoną śliwką, Ciasto z dyni piżmowej, z pomarańczą i bardzo korzenne – przepis oraz Ciasto z buraków. Bezglutenowe.

A po historię ciasta z przepisu zapraszam Cię na moje konto na Instagramie.