Ciasto z buraków. Bezglutenowe

Ciasto z buraków, z czekoladą i orzechami. Bezglutenowe. Brzmi pysznie?

Chcę się z Tobą podzielić najprostszym przepisem na ciasto z buraków. Powstało całkiem niespodziewanie, gdy zostało mi za dużo buraków po zrobieniu chłodnika. Takie przepisy najbardziej lubię, bo wiem, że niosą ze sobą wiele korzyści. A o korzyściach buraka nie muszę chyba za dużo pisać? Dodatkowo, żeby nie było nudno, jest to też ciasto bez mąki pszennej i białego cukru.

Jak ugotować buraki?

Pierwszy sposób to kupienie takich gotowych, ugotowanych buraków. I już (czasem tak robię).

A tak całkiem serio. Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości. Następnie oczyść je w roztworze kwaśnym, a następnie zasadowym. Umyj wodą i wyszoruj, odetnij same końcówki. Nie obieraj, to zrobisz po ugotowaniu. Do gara i zalej zimną wodą. Czas licz od momentu zagotowania. Będzie on się różnił w zależności od wielkości warzyw. Od nawet 30 minut do godziny. Sprawdzasz nożem czy są miękkie.

Wskazówka: aby buraki nie straciły swojej barwy dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny na litr wody.

Przepis na ciasto z buraków

Składniki:

  • 2 średnie ugotowane buraki albo 3 małe
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • pół szklanki ksylitolu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 72%)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka chia (można pominąć)
  • orzechy włoskie bio (Im więcej, tym lepiej. U mnie niecała garść, bo akurat miałam końcówkę, ale dałabym więcej.
  • opcjonalnie 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, jak wolisz bardziej mokre ciasto. U mnie bez.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni. Buraki ścieramy na grubych oczkach.
  2. Dodajemy do nich wszystkie składniki, oprócz orzechów i czekolady. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo.
  3. Siekamy orzechy i czekoladę w niewielkie kostki, wsypujemy do masy, delikatnie mieszamy.
  4. Przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej na dole papierem do pieczenia. 35-40 minut w piekarniku i gotowe 🙂

Smacznego!