naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej przepis z owocami jagodowymi

Naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej – przepis

Naleśniki to smak dzieciństwa. Mimo upływających lat, ochota na nie wcale mi nie przechodzi! Lubię kombinować i staram się, aby naleśniki nie były tylko bombą węglowodanową. W dzisiejszym wpisie znajdziesz przepis na naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej. 

Naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej będą mieć nieco więcej białka niż standardowe naleśniki przygotowane z tradycyjnej mąki pszennej. 

Mąka migdałowa zawiera około 21-22 g białka na 100 g produktu, podczas gdy tradycyjna mąka pszenna zawiera około 10 g białka na 100 g. Mąka orkiszowa również zawiera nieco więcej białka niż mąka pszenna, ale ilość może się różnić w zależności od marki i rodzaju użytej mąki orkiszowej.

Zwiększenie ilości białka w przygotowaniu naleśników jest dla nas zdecydowanie korzystne, ponieważ białko jest niezbędne do wielu procesów metabolicznych i odgrywa ważną rolę w budowie i naprawie tkanek w organizmie.

Składniki na naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej

naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej przepis z owocami

Z podanych składników wyjdzie ok. 8 naleśników, biorąc pod uwagę, że patelnia ma 20 cm średnicy. 

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 630,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego fortyfikowanego i bez cukru lub zwykłego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia. 

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę orkiszową, sól i erytrytol. 

Następnie dodaj wodę i mleko. Wymieszaj. Dodaj jajka. Ponownie wymieszaj, tak aby nie było grudek. 

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja zawsze używam pędzelka do natłuszczenia patelni – wówczas nie używam za dużo tłuszczu. 

Sposób podania:

Naleśniki możesz zjeść z ulubionymi dodatkami. Np. z dżemem bez cukru. Polecam Ci także przepis na chia dżem z mojego e-booka Dobre, takie nie za słodkie. 

Możesz także podać je z twarożkiem/jogurtem naturalnym lub kokosowym, masłem orzechowym bez oleju palmowego i cukru. Wszystko możesz polać ciepłymi, rozmrożonymi w rondelku owocami jagodowymi. 

Owoce jagodowe to doskonałe źródło antyoksydantów i zawierają mało cukru.