zdjęcie omlet na słodko na talerzu omlet czekoladowy

Omlet na słodko. Przepis na omlet czekoladowy

Omlet na słodko (pyszny, czekoladowy!) to dobry pomysł zarówno, gdy brak Ci pomysłu na śniadanie jak i wtedy, gdy masz ochotę na posiłek na słodko. Po zjedzeniu takiego omleta przechodzi ochota na czekoladę, a jednocześnie spożywa się pełnowartościowy posiłek. 

Ten omlet wyszedł mi całkowicie przypadkowo, gdy zabrakło mi kakao i postanowiłam zetrzeć czekoladę. Z dodatkiem twarożku wychodzi z tego omlet straciatella 🙂 

Czekoladowy omlet na słodko

Składniki na 1 omleta:

2 jajka (używam bio, ze względu na dioksyny)

pasek gorzkiej czekolady 75-85% (możesz kupić czekoladę z maltitolem zamiast z cukrem)

3 łyżki napoju roślinnego (fortyfikowanego)

czubata łyżka mąki orkiszowej typ 630

łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego

łyżeczka cynamonu cejlońskiego

odrobina oleju kokosowego

dodatki: np. twarożek, orzechy włoskie, masło orzechowe, ulubione owoce – warto dodać borówek, malin lub jagód ze względu na przeciwzapalne właściwości, ale bardzo dobrze smakuje także z bananem

zdjęcie omlet na słodko czekoladowy
Ten omlet nie jest przypalony - to czekolada! 🙂

Sposób przygotowania:

Zetrzyj czekoladę na grubych oczkach. 

Do startej czekolady dodaj jajka, mleko, mąkę, cynamon, ksylitol/cukier i wymieszaj trzepaczką. 

Rozgrzej patelnię z odrobioną oleju kokosowego. 

Smaż kilka minut na średniej mocy palnika bez przykrywki aż się zetnie i będzie można przewrócić na drugą stronę. Czas jest zależny od grubości dna Twojej patelni oraz ustawionej mocy palnika.

Po przewróceniu wystarczy smażyć dosłownie chwilę.

Podaj z ulubionymi dodatkami, np. twarożkiem, jagodami i orzechami. 

Najlepiej smakuje na ciepło!

Pozostałe przepisy na słodko znajdziesz tutaj