Carpaccio z buraków, z serem kozim i rukolą to idealny pomysł na szybką, zdrową i pyszna kolację albo przekąskę.

Buraki mają szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. M.in. chronią naszą wątrobę przed toksynami. Buraki polecane są szczególnie osobom zmagającym się z anemią.

Carpaccio z buraków to idealny zamiennik dla carpaccio z mięsa, szynki parmeńskiej. Jeżeli nie spożywasz czerwonego mięsa, to koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Składniki

1 porcja

2 średnie lub 3 mniejsze ugotowane i obrane buraki

ser kozi 2-3 plastry

rukola

orzechy pinii lub inne np. włoskie

ewentualnie sok z cytryny i oliwa

Sposób przygotowania:

Pokrój buraka na cienkie plastry, poukładaj na talerzu.

Na buraki daj ser kozi.

Plastry możesz porwać na mniejsze.

Na ser rukola (u mnie była mieszanka).

Rukole możesz lekko skropić sokiem z cytryny.

Posyp orzeszkami pini albo włoskimi jeśli wolisz. Możesz także całość polać lekko oliwą.

Nabiał

Pewnie niektóre osoby zastanawiają się czy jeść przy endometriozie nabiał. W przepisie jest ser kozi. Nie ma nigdzie wprost napisane czy ser kozi można czy nie można jeść przy endometriozie. Mi nie szkodzi, także raz na jakiś czas spożywam. Unikam raczej krowiego mleka.

Przepis możesz znaleźć także na instagramie. Daj znać w komentarzu, czy lubisz takie proste i zdrowe dania – będzie mi bardzo miło!

Sprawdź także przepis na Ciasto z buraków. Bezglutenowe.