pancakes bananowe bezglutenowe na talerzu z banenem syropem herbata

Bezglutenowe Pancakes Bananowe – placuszki

Bezglutenowe Pancakes Bananowe

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pancakes bananowe, to jesteś we właściwym miejscu! Rozgość się i przygotuj te pyszne placuszki bananowe bezglutenowe, które zachwycą każdego. Te pancakes są idealne na zdrowe śniadanie, które dostarczy energii na rozpoczęcie dnia. Proste i szybkie w wykonaniu, sprawdzą się nie tylko na leniwy weekend, ale także na szybkie dni robocze. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a podczas smażenia zrobisz sobie herbatę i śniadanie gotowe. Bezglutenowe pancakes bananowe są również świetnym pomysłem na posiłek dla dzieci, które pokochają ich słodki, bananowy smak. To również świetny sposób na przemycenie zdrowych składników do diety najmłodszych.

Składniki (około 15 sztuk):

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (równie dobrze sprawdzi się jaglana)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego bez cukru (u mnie kokosowo-ryżowe lub migdałowo-owsiane)
  • 1 duży i dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki roztopionego masła klarowanego (lub oleju kokosowego bądź innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • Odrobina cynamonu cejlońskiego

Wskazówka:

Jeśli chcesz użyć zwykłej mąki, to zamiast ryżowej i owsianej, dodaj 1 szklankę mąki pszennej. Nie będą to już jednak bezglutenowe pancakes bananowe. Mleko roślinne możesz zastąpić także krowim.

bezglutenowe pancakes bananowe z bananami na białym talerzu

Bezglutenowe placuszki bananowe. Sposób przygotowania:

  1. W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę ryżową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana na papkę. Dodaj jajko, mleko i roztopione ostudzone masło klarowane. Wymieszaj dokładnie.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozgrzej patelnię. Jeśli ma powłokę nieprzywieralną, to nie potrzebujesz tłuszczu i możesz smażyć bez jego użycia. Gdy na placuszkach pojawią się pęcherzyki, odczekaj chwilę i przewróć je na drugą stronę.
  5. Bezglutenowe pancakes bananowe są gotowe! Podaj je z dowolnymi owocami, masłem migdałowym, powidłami śliwkowymi lub syropem klonowym.

Smacznego!

Mam nadzieję, że ten przepis na placuszki bananowe bezglutenowe przypadnie Wam do gustu!

Jeśli szukasz więcej przepisów bezglutenowych z wykorzystaniem bananów, to musisz spróbować chlebka bananowego! A jeśli jesteś fanem/fanką wszelkiego rodzaju placuszków, to spróbuj też placuszków z cukinii.

Zapraszam Cię także do odwiedzenia mojego profilu @endodziewczyna. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad.

error: Treść jest chroniona prawami autorskimi i nie może być kopiowana bez zgody autora