Bezglutenowe Pancakes Bananowe
Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pancakes, to zapraszam! Rozgość się.
Proste i szybkie w wykonaniu bezglutenowe pancakes (czy też inaczej placuszki), sprawdzą się nie tylko na leniwy weekend. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a podczas smażenia zrobisz sobie herbatę i śniadanie gotowe.
Bezglutenowe – na bazie mąki ryżowej i owsianej bezglutenowej.
Słodkości nadaje im puree z banana.
Składniki (około 15 pancakes)
Pół szklanki mąki ryżowej
Pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (równie dobrze sprawdzi się jaglana)
3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowo – ryżowe lub migdałowo-owsiane)
1 duży i dojrzały banan
1 jajko
2 duże łyżki roztopionego masła klarowanego (lub oleju kokosowego bądź innego roślinnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
Odrobina cynamonu cejlońskiego
Wskazówka: jeśli chcesz użyć zwykłej mąki, to zamiast ryżowej i owsianej, dodaj 1 szklankę mąki pszennej. Nie będą to już jednak bezglutenowe pancakes. Mleko roślinne możesz zastąpić także krowim.
Sposób przygotowania
- W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce rozgnieć widelcem banana na papkę. Dodaj jajko, mleko i roztopione ostudzone masło klarowane. Wymieszaj.
- Mokre składniki wymieszaj z suchymi w większej misce.
- Rozgrzej patelnię. Jeśli ma powłokę nieprzywieralną, to nie potrzebujesz tłuszczu i możesz smażyć bez jego użycia. Jak pojawią się pęcherzyki, to odczekaj chwilę i możesz przewracać na drugą stronę.
- Bezglutenowe pancakes gotowe. Podaj z dowolnymi owocami, masłem migdałowym, powidłami śliwkowymi lub syropem klonowym.

Jeśli szukasz więcej bezglutenowych przepisów to koniecznie zobacz: Ciasto z buraków. Bezglutenowe.
Zapraszam Cię także do odwiedzenia mojego profilu @endodziewczyna, będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad.