komosa ryżowa przepis z burakiem fetą i sosem

Komosa ryżowa: przepis z burakiem, fetą i sosem

Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa – przepis, który przygotowałam totalnie ją odczaruje i sprawi, że będziesz sięgać po nią częściej. Obiecuję, że ta kombinacja smaków przypadnie do gustu absolutnie każdemu!

Komosa ryżowa: przepis na szybki obiad lub lunch

Czy szybki obiad może być zdrowy? Pewnie, że tak!

Zostawiam dla Ciebie przepis na szybki obiad/lunch z komosą ryżową, burakiem, fetą i obłędnym sosem musztardowo miodowym.

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, jest jednym z najbardziej wszechstronnych i odżywczych składników w kuchni. Jej zalety zdrowotne, w tym wysoka zawartość białka, bezglutenowość i łatwostrawność, czynią ją doskonałym wyborem dla wielu osób, w tym dla tych, które dbają o zdrową dietę, a także dla osób z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi, takimi jak nietolerancja glutenu.

Komosa ryżowa stanowi wartościowe wsparcie dla kobiet z endometriozą. Jej bogactwo białka, witamin i minerałów wspomaga organizm w walce z objawami choroby. Bezglutenowa natura komosy ułatwia trawienie, minimalizując dyskomfort jelitowy, typowy dla wielu kobiet z endometriozą. Dodatkowo, obecność magnezu może złagodzić bolesne skurcze mięśni, podczas gdy żelazo może pomóc w zapobieganiu niedokrwistości, często występującej u kobiet z tą chorobą

Komosa ryżowa: przepis z burakiem, fetą i sosem

komosa ryżowa przepis z burakiem i fetą sos

Składniki na 3 porcje

Komosa ryżowa – 1,5 szklanki nieugotowanej komosy

Buraki ugotowane – 1 opakowanie gotowych ugotowanych buraków

Ser feta (zwykły lub wegański) – kostka

Sos:

  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w kostkę fetę i dodaj sos. 

Jak zrobić sos?

  1. W misce wymieszaj musztardę, miód i ocet jabłkowy lub sok z cytryny.
  2. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając ciągle, aż sos się emulguje.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Polej sałatkę tym sosem przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

Smacznego!

Podobał ci się ten przepis? Wypróbuj pieczone placki z cukinii.

Ten wpis zawiera link afiliacyjny.

error: Treść jest chroniona prawami autorskimi i nie może być kopiowana bez zgody autora