Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa – przepis, który przygotowałam totalnie ją odczaruje i sprawi, że będziesz sięgać po nią częściej. Obiecuję, że ta kombinacja smaków przypadnie do gustu absolutnie każdemu!
Komosa ryżowa: przepis na szybki obiad lub lunch
Czy szybki obiad może być zdrowy? Pewnie, że tak!
Zostawiam dla Ciebie przepis na szybki obiad/lunch z komosą ryżową, burakiem, fetą i obłędnym sosem musztardowo miodowym.
Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, jest jednym z najbardziej wszechstronnych i odżywczych składników w kuchni. Jej zalety zdrowotne, w tym wysoka zawartość białka, bezglutenowość i łatwostrawność, czynią ją doskonałym wyborem dla wielu osób, w tym dla tych, które dbają o zdrową dietę, a także dla osób z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi, takimi jak nietolerancja glutenu.
Komosa ryżowa stanowi wartościowe wsparcie dla kobiet z endometriozą. Jej bogactwo białka, witamin i minerałów wspomaga organizm w walce z objawami choroby. Bezglutenowa natura komosy ułatwia trawienie, minimalizując dyskomfort jelitowy, typowy dla wielu kobiet z endometriozą. Dodatkowo, obecność magnezu może złagodzić bolesne skurcze mięśni, podczas gdy żelazo może pomóc w zapobieganiu niedokrwistości, często występującej u kobiet z tą chorobą
Komosa ryżowa: przepis z burakiem, fetą i sosem
Składniki na 3 porcje
Komosa ryżowa – 1,5 szklanki nieugotowanej komosy
Buraki ugotowane – 1 opakowanie gotowych ugotowanych buraków
Ser feta (zwykły lub wegański) – kostka
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w kostkę fetę i dodaj sos.
Jak zrobić sos?
- W misce wymieszaj musztardę, miód i ocet jabłkowy lub sok z cytryny.
- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając ciągle, aż sos się emulguje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę tym sosem przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
Smacznego!
Podobał ci się ten przepis? Wypróbuj pieczone placki z cukinii.
Ten wpis zawiera link afiliacyjny.