Chlebek bananowy bezglutenowy – zostawiając dla was przepis na chlebek bananowy z mąki pełnoziarnistej, nie mogłam was zostawić bez opcji na chlebek bezglutenowy!

Zobacz też >>Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą – mój ulubiony (endodziewczyna.pl)

Wiem, że wiele z moich czytelniczek musiało zrezygnować z glutenu ze względów zdrowotnych. Ja również czasami korzystam z tej wersji, aby sobie trochę urozmaicić wypieki. Nie musisz być na diecie bezglutenowej, aby piec bezglutenowo. 🙂

Chlebek bananowy bezglutenowy

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

2 jajka średnie

3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej

80g mąki ryżowej

40g mąki ziemniaczanej

40g mąki jaglanej

2-3 łyżki ksylitolu (nie daje więcej, bo słodyczy nadają banany)

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

1 łyżeczka cynamonu

ewentualne dodatki: orzechy lub suszona żurawina

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: chlebek bananowy, bezglutenowy chlebek bananowy

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zanim się nagrzeje, przygotujesz ciasto.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mokre składniki: olej, jajka a także wcześniej rozgniecione na papkę banany.
  4. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, cynamon i ksylitol.
  5. Do mokrych składników dodawaj suche i wymieszaj tylko do połączenia się składników. W tym czasie do ciasta możesz dodać także ulubione dodatki (np. orzechy).
  6. Przełóż ciasto do keksówki.
  7. Piecz w 180 stopniach przez 50-55 minut, góra dół.
  8. Po upieczeniu uchyl drzwiczki, po chwili wyciągnij do ostygnięcia na kratkę.
  9. Smacznego! Jest przepyszny z masłem orzechowym z nerkowców 🙂

Jeśli skorzystasz z przepisu, będę bardzo szczęśliwa jeśli oznaczysz mnie na swoim Instagramie, wrzucając upieczony chlebek na relację bądź jako wpis. 

Znajdziesz mnie tutaj: EndoDziewczyna | 🎗 (@endodziewczyna) • Zdjęcia i filmy na Instagramie