Bezglutenowe Pancakes Bananowe
Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pancakes, to zapraszam! Rozgość się.
Proste i szybkie w wykonaniu bezglutenowe pancakes (czy też inaczej placuszki), sprawdzą się nie tylko na leniwy weekend. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, a podczas smażenia zrobisz sobie herbatę i śniadanie gotowe.
Bezglutenowe – na bazie mąki ryżowej i owsianej bezglutenowej. Słodkości nadaje im puree z banana.
Składniki (około 15 sztuk):
pół szklanki mąki ryżowej,
pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (równie dobrze sprawdzi się jaglana),
3/4 szklanki mleka roślinnego bez cukru (u mnie kokosowo – ryżowe lub migdałowo-owsiane),
1 duży i dojrzały banan,
1 jajko,
2 duże łyżki roztopionego masła klarowanego (lub oleju kokosowego bądź innego roślinnego),
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
odrobina cynamonu cejlońskiego.
Wskazówka: Jeśli chcesz użyć zwykłej mąki, to zamiast ryżowej i owsianej, dodaj 1 szklankę mąki pszennej. Nie będą to już jednak bezglutenowe pancakes. Mleko roślinne możesz zastąpić także krowim.
Sposób przygotowania
- W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce rozgnieć widelcem banana na papkę. Dodaj jajko, mleko i roztopione ostudzone masło klarowane. Wymieszaj.
- Mokre składniki wymieszaj z suchymi w większej misce.
- Rozgrzej patelnię. Jeśli ma powłokę nieprzywieralną, to nie potrzebujesz tłuszczu i możesz smażyć bez jego użycia. Jak na placuszkach pojawią się pęcherzyki, to odczekaj chwilę i możesz przewracać je na drugą stronę.
- Bezglutenowe pancakes gotowe! Podaj z dowolnymi owocami, masłem migdałowym, powidłami śliwkowymi lub syropem klonowym.
Smaczego!
Jeśli szukasz więcej przepisów, to sprawdź moje Przepisy i inspiracje.
Zapraszam Cię także do odwiedzenia mojego profilu @endodziewczyna. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad.