Naleśniki to smak dzieciństwa. Mimo upływających lat, ochota na nie wcale mi nie przechodzi! Lubię kombinować i staram się, aby naleśniki nie były tylko bombą węglowodanową. W dzisiejszym wpisie znajdziesz przepis na naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej.
Dlaczego naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej to lepszy wybór?
Naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej będą mieć nieco więcej białka niż standardowe naleśniki przygotowane z tradycyjnej mąki pszennej.
Mąka migdałowa zawiera około 21-22 g białka na 100 g produktu, podczas gdy tradycyjna mąka pszenna zawiera około 10 g białka na 100 g. Mąka orkiszowa również zawiera nieco więcej białka niż mąka pszenna, ale ilość może się różnić w zależności od marki i rodzaju użytej mąki orkiszowej.
Zwiększenie ilości białka w przygotowaniu naleśników jest dla nas zdecydowanie korzystne, ponieważ białko jest niezbędne do wielu procesów metabolicznych i odgrywa ważną rolę w budowie i naprawie tkanek w organizmie.
Naleśniki z mąki migdałowej i orkiszowej
Składniki:
Z podanych składników wyjdzie ok. 8 naleśników, biorąc pod uwagę, że patelnia ma 20 cm średnicy.
- 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 630,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego fortyfikowanego i bez cukru lub zwykłego,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- szczypta soli,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę orkiszową, sól i erytrytol.
Następnie dodaj wodę i mleko. Wymieszaj. Dodaj jajka. Ponownie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Ja zawsze używam pędzelka do natłuszczenia patelni – wówczas nie używam za dużo tłuszczu.
Sposób podania:
Naleśniki z mąki migdałowej możesz zjeść z ulubionymi dodatkami, na przykład z dżemem bez cukru. Polecam Ci przepis na chia dżem z mojego e-booka Dobre, takie nie za słodkie.
Możesz także podać je z twarożkiem/jogurtem naturalnym lub kokosowym, masłem orzechowym bez oleju palmowego i cukru. Wszystko możesz polać ciepłymi, rozmrożonymi w rondelku owocami jagodowymi.
Owoce jagodowe to doskonałe źródło antyoksydantów i zawierają mało cukru.