Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą należy zdecydowanie do moich ulubionych. W okresie jesienno – zimowym z chęcią dodaje do niego przyprawę do piernika oraz orzechy włoskie. Jeśli wolisz lub musisz piec bezglutenowo to zostawiam Ci przepis na taki chlebek bananowy (również go czasami piekę dla urozmaicenia) tutaj >> Chlebek bananowy bezglutenowy – EndoDziewczyna

Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą

Składniki:

3 banany bardzo dojrzałe (2 do ciasta, 1 do dekoracji)

2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowa lub pszenna (lub wymieszaj: 1 szklanka pełnoziarnistej i 1 szklanka zwykłej)

2 jaja w temperaturze pokojowej

3 łyżki miodu

1/3 szklanki oleju rzepakowego 

1/4 szklanki mleka migdałowego bądź innego roślinnego w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

ekstrat waniliowy

kilka orzechów włoskich (może być garść)

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: chlebek bananowy, chlebek bananowy z mąką pełnoziarnista

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie nagrzej piekarnik na 170 stopni. Zanim się nagrzeje, przygotujesz ciasto.
  2. Pokrój orzechy włoskie na mniejsze kawałki.
  3. Dwa banany rozgnieć widelcem na papkę.
  4. W jednej dużej misce wymieszaj mokre składniki. Najpierw wymieszaj jajka z miodem żeby się tylko połączyły. Następnie dodaj olej, później mleko i ekstrakt waniliowy. Do mokrych składników dodaj także rozgniecione banany. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  5. Wymieszaj mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj do mokrych składników, mieszając łyżką. Mieszaj do połączenia składników. W tym czasie wmieszaj w ciasto także pokrojone orzechy włoskie.
  6. Przełóż ciasto do keksówki, udekoruj na pół przekrojonym bananem i piecz w 170 stopniach przez około 55-60 minut, góra dół. Możesz też skrócić czas pieczenia na 50-55 minut, ale wtedy piecz w 180 stopniach.
  7. Po upieczeniu otwórz piekarnik i wyciągnij go dopiero po chwili, następnie wystudź na kratce.
  8. Smacznego! PS: każdy chlebek bananowy uwielbiam smarować pastą orzechową, najlepiej z nerkowców. 

Przechowywanie: chlebek później przechowuję w keksówce, ale górę owijam/przykrywam woskowijką. Możesz użyć oczywiście folii spożywczej.

Jak długo jest świeży? Jeśli nie zniknie pierwszego dnia, to spokojnie można go jeść przez trzy kolejne dni. Więcej u nas nie wytrzymał, więc dłuższy czas nie jest przetestowany 😉 

Jeśli skorzystasz z przepisu, będę bardzo szczęśliwa jeśli oznaczysz mnie na swoim Instagramie, wrzucając upieczony chlebek na relację.

Znajdziesz mnie tutaj: EndoDziewczyna | 🎗 (@endodziewczyna) • Zdjęcia i filmy na Instagramie

Kiedyś napisałam, że nie mam jednego przepisu i zawsze robię chlebek bananowy inaczej. Wtedy jeszcze nie piekłam z tego przepisu. Ale to też prawda nawet teraz, bo gdy zabraknie jakiegoś składnika to zamieniam, ale jednak to powyższy przepis skradł mój żołądek.