“Pryskane” czy “niepryskane” owoce i warzywa?

Będąc na diecie głównie owocowo-warzywnej jesteśmy bardziej narażone na pestycydy. W zbyt dużej ilości mogą one oddziałowywać na nasze zdrowie: powodować problemy hormonalne, z płodnością, prowadzić do rozwoju chorób. Normy są ustalane tak, aby było to bezpieczne dla człowieka. Niejednokrotnie zdarza się, że te normy są jednak przekraczane. Niewielkie przekroczenie dopuszczalnej normy może i nie jest żadnym śmiertelnym zagrożeniem, ale jednak budzi to jakieś obawy i każdy woli jeść “niepryskane”.

Jak powszechnie wiadomo, to co ekologiczne jest sporo droższe. Chcemy odżywiać się zdrowo, ale nie zawsze da się kupować wszystkie produkty z zielonym listkiem. I to właśnie przez cenę Polacy najczęściej rezygnują z zakupu. Więc które owoce i warzywa bio kupować?

Często zastanawiałam się, które ekologiczne produkty warto w ogóle wybierać i co ma sens. Znalazłam wówczas ciekawą listę produktów najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami.

Zapewne niektórzy pamiętają (albo i nie), że podobny wpis pojawił się już kiedyś na moim koncie, na Instagramie. Podzieliłam się wówczas tym, w jaki sposób myję owoce i warzywa, a także spisałam 12 najbrudniejszych i 15 najczystszych owoców i warzyw z 2019 roku (Dirty 12 i Clean 15 – 2019).

Udostępniam zatem link do poprzedniego wpisu tutaj 🙂

Dziś przygotowałam listę Dirty 12 i Clean 15 z roku 2020. W formie przejrzystej tabelki, którą za chwilę zobaczysz poniżej. Możesz ją także pobrać i mieć na telefonie, czy też wydrukować i zabierać na zakupy.

Skąd się wzięła lista najczystszych i najbrudniejszych owoców i warzyw?

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słowa "bio owoce i warzywa"

O co w ogóle z tym chodzi? Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) przygotowuje taką listę warzyw i owoców. Organizacja działa non-profit i jest bezstronna (niezależna). Są to produkty przebadane pod kątem ilości i stężenia pestycydów.

Taką listę można sprawdzać sobie co roku na stronie ewg.org.

Znalazłam także polskie badania naukowe odnośnie ilości pestycydów na poszczególnych produktach (zarówno tych z warzywniaka jak i z supermarketu). Najczęściej wykrywanym pestycydem był środek grzybobójczy. Badania te wykazały największe zanieczyszczenie pestycydami w jabłkach. Ze względu na to, zdecydowanie warto sięgać po jabłka ekologiczne, tym bardziej, że szkoda je obierać z wartościowej skórki.

A co do mycia… Odpowiednie umycie naszych produktów też pozwoli nam w jakimś stopniu pozbyć się zanieczyszczeń. Ja ten sposób stosuje za każdym razem. Na końcu mojego artykułu znajdziesz instrukcję, jak myje owoce i warzywa 🙂

12 najbrudniejszych i 15 najczystszych owoców i warzyw 2020

Mam nadzieję, że ta lista ułatwi Ci zakupy.

LP. 12 NAJBRUDNIEJSZYCH15 NAJCZYSTSZYCH
1.truskawkiawokado
2.szpinaksłodka kukurydza
3.jarmużananas
4.nektarynycebula
5.jabłkapapaja
6.winogronagroszek słodki (mrożony)
7.brzoskwiniebakłażan
8.wiśnieszparagi
9.gruszkikalafior
10.pomidorykantalupa
11.selerbrokuł
12.ziemniakipieczarki
13.kapusta
14.melon spadziowy
15.kiwi
www.ewg.org

Da się zauważyć, że owoce i warzywa znajdujące się w czołówce najczystszych mają grubszą skórkę, która chroni przed pestycydami. Natomiast w czołówce najbrudniejszych są takie, które takiej ochrony nie posiadają. Co do np.: słodkiej kukurydzy, to jeżeli jest to kukurydza GMO, to warto wybierać tą ekologiczną. Co roku na tych listach są praktycznie te same owoce i warzywa, co wskazuje na to, że rzeczywiście to się sprawdza, a nie jest to tylko jednorazowy wynik badania.

Od siebie dodałabym jeszcze wskazówkę, że spośród ekologicznych owoców warto wybierać także cytrusy. W szczególności, jeśli używamy skórki do ciast, czy dodajemy cytrynę wraz ze skórką do herbaty. Dlaczego? Skórka cytryny to siedlisko pestycydów, konserwantów i jeszcze wosku (aby się błyszczała). Działa trochę jak gąbka. Jeżeli jemy tylko sam miąższ, to należy pamiętać, aby ją dokładnie umyć i wyszorować, a następnie umyć ręce zanim dotkniemy tego, co w środku. Pamiętam, że podczas studiów na zajęciach z dietetyki zapytaliśmy naszą Panią Profesor, o to jakie owoce bio kupować. Wskazała właśnie cytrusy, ze względów jakie właśnie podałam.

Jak myję owoce i warzywa?

Odpowiednie mycie owoców i warzyw, to dla mnie kolejny sposób, by zminimalizować ilość pestycydów.

Jest to banalnie proste i nie potrzebujesz do tego żadnych drogich środków – wystarczy ocet jabłkowy/winny i soda oczyszczona. Zamiast octu możesz użyć też kwasku cytrynowego.

Chodzi o to, aby przygotować roztwór kwaśny i zasadowy.

Ja zazwyczaj myje je wszystkie jednocześnie w zlewie albo większej misce.

Potrzebujesz:

  • pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego) na 1 litr wody
  • zamiast octu mogą być 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1 duża łyżka sody oczyszczonej na 1 litr wody

Wykonanie:

  1. Przygotowuję w zlewie bądź w dużej misce roztwór kwaśny. Na 1 litr wody przypada pół szklanki octu winnego/jabłkowego (bądź kwasek cytrynowy 3 łyżki).
  2. Moczę warzywa i owoce w roztworze kwaśnym przez kilka minut. W ten sposób pozbywam się bakterii.
  3. Wylewam roztwór kwaśny i przygotowuje roztwór zasadowy. Na 1 litr wody duża łyżka sody oczyszczonej.
  4. Moczę warzywa i owoce w roztworze zasadowym kilka minut. Pozbywam się tym razem resztek pestycydów.
  5. Wlewam roztwór zasadowy i płuczę warzywa i owoce wodą. Osuszam.

Mam nadzieję, że teraz już nie będzie pojawiał się u Ciebie dylemat, które ekologiczne produkty kupić. A także wierzę, że powyższy proces mycia również wejdzie Ci w nawyk. 🙂

Źródła:

  1. https://www.ewg.org/foodnews/

2. Ocena narażenia kobiet stosujących dietę owocowo-warzywną na pozostałości pestycydów –badania ankietowe, BERG A.,TANKIEWICZ M., WOLSKA L. IX Krajowa Konferencja Bioindykacyjna.

http://bioindykator.pl/images/KKB-9/Matriay_konferencyjne_KKB-9.pdf#page=24 [dostęp: 06.11.2020]