Chlebek bananowy bezglutenowy – zostawiając dla was przepis na chlebek bananowy z mąki pełnoziarnistej, nie mogłam was zostawić bez opcji na chlebek bezglutenowy!
Zobacz też >>Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą – mój ulubiony (endodziewczyna.pl)
Wiem, że wiele z moich czytelniczek musiało zrezygnować z glutenu ze względów zdrowotnych. Ja również czasami korzystam z tej wersji, aby sobie trochę urozmaicić wypieki. Nie musisz być na diecie bezglutenowej, aby piec bezglutenowo. 🙂
Chlebek bananowy bezglutenowy
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka średnie
3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej
80g mąki ryżowej
40g mąki ziemniaczanej
40g mąki jaglanej
2-3 łyżki ksylitolu (nie daje więcej, bo słodyczy nadają banany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 łyżeczka cynamonu
ewentualne dodatki: orzechy lub suszona żurawina
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zanim się nagrzeje, przygotujesz ciasto.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj mokre składniki: olej, jajka a także wcześniej rozgniecione na papkę banany.
- W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, cynamon i ksylitol.
- Do mokrych składników dodawaj suche i wymieszaj tylko do połączenia się składników. W tym czasie do ciasta możesz dodać także ulubione dodatki (np. orzechy).
- Przełóż ciasto do keksówki.
- Piecz w 180 stopniach przez 50-55 minut, góra dół.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki, po chwili wyciągnij do ostygnięcia na kratkę.
- Smacznego! Jest przepyszny z masłem orzechowym z nerkowców 🙂
Jeśli skorzystasz z przepisu, będę bardzo szczęśliwa jeśli oznaczysz mnie na swoim Instagramie, wrzucając upieczony chlebek na relację bądź jako wpis.
Znajdziesz mnie tutaj: EndoDziewczyna | (@endodziewczyna) • Zdjęcia i filmy na Instagramie