Wraz z dietetyczką Marzeną Rojek Ledwoch postanowiłyśmy obalić mity i porozmawiać na temat tego, jak wygląda taka konsultacja dietetyczna, na co pacjentka ma wpływ oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze specjalisty, jakim jest dietetyk. W przypadku niektórych jednostek chorobowych czy zaburzeń, jak np. endometrioza, SIBO, insulinooporność konsultacja dietetyczna może ogromnie pomóc.
Dzięki Pani Dietetyk powstał także wpis Dieta w endometriozie – EndoDziewczyna – koniecznie zajrzyj.
Dietetyczka Marzena Rojek Ledwoch – kim jest nasza rozmówczyni?
Mam na imię Marzena. Tak, jestem dietetykiem. Od 11 lat pracuję by zmienić swoje i Twoje nawyki żywieniowe. Spotykamy się w gabinecie, szkole, na wykładach i szkoleniach. Kocham swoją pracę. Na co dzień pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, osobami cierpiącymi na schorzenia neurologiczne oraz kobietami, które mają problem z płodnością (także z tymi cierpiącymi na endometriozę).
Dziele się swoją wiedzą na blogu www.mrojekdietetyk.pl, w podcascie https://www.spreaker.com/show/dietetyk-na-zdrowie , w magazynach typu Moda na Zdrowie oraz na stronach poświęconych zdrowiu np. www.wylecz.to .
Jestem fanką prostej kuchni opartej na polskich, lokalnych składnikach, dlatego popełniłam książkę pod tytułem „Polskie superfoods” gdzie można znaleźć przepisy na sałatkę z pokrzywy czy koktajl z mniszkiem lekarskim.
Nie. Nie będę dietetykiem, który proponuje restrykcyjną dietę odchudzającą czy każe jeść Ci rzeczy, po których źle się czujesz lub wyjątkowo ich nie lubisz. Nie zgodzę się również byś stosował plany żywieniowe, które pomogą Ci schudnąć, ale są szkodliwe dla Twojego zdrowia.
Nie będę krzyczeć, jeśli zjesz lody lub hamburgera. Nie będę zmuszać Cię do zdrowego odżywiania i wysiłku, którego nienawidzisz.
Ale…
Tak, będę Cie wspierać w procesie zmiany nawyków.
Pokaże Ci, co możesz zrobić mając do dyspozycji pokarmy, które akceptujesz.
Będę robić wszystko byś zechciał a nie musiał zmienić swoje nawyki.
Postaram się pokazać Ci jak nawiązać zdrową relację z jedzeniem.
Co z tym zrobisz zależy potem od Ciebie. Celem ma być zdrowie, czyli nie tylko sylwetka czy brak chorób, ale również dobrostan psychiczny.
Rozmowa z dietetyczką Marzeną Rojek Ledwoch
Jak wygląda konsultacja u dietetyka? Czy pacjentka ma wpływ na to, jak będzie ułożona dieta i jakie produkty będzie zawierać?
Pierwsza konsultacja u dietetyka powinna trwać około 60 minut. W jej trakcie zostaje przeprowadzony wywiad dotyczący stanu zdrowia, przebiegu dotychczasowych chorób oraz obecnie występujących dolegliwości. Szalenie ważne jest, aby przygotować się odpowiednio do wizyty np. notując przyjmowane leki, spisując swoje pytania czy wątpliwości.
Podstawą dobrej relacji i skuteczności dietoterapii jest wzajemna szczerość pomiędzy pacjentem a dietetykiem. Obowiązkiem tego drugiego jest natomiast aktywne słuchanie, które pozwala uzyskać maksymalnie dokładną wiedze na temat pacjenta.
Podczas wizyty wykonujemy pomiary masy ciała a często także składu ciała oraz przeprowadzamy dokładny wywiad żywieniowy. Dlatego odpowiadając na drugie pytanie, pacjentka nie tylko powinna, ale wręcz musi mieć wpływ na to, jak będzie wyglądać jadłospis oraz jakie produkty będzie zawierał. Tylko w takiej sytuacji jesteśmy w stanie opracować plan żywienia możliwy do zastosowania w dłuższej perspektywie czasowej.
Czy trzeba najpierw wykonać jakieś konkretne badania? (kobiety z endometriozą)
Na pierwszą wizytę u dietetyka warto zabrać posiadaną dokumentacje medyczną z leczenia (nie tylko endometriozy). Często proszę również by pacjentki miały ze sobą badania podstawowe, które należy wykonywać raz do roku takie jak morfologia, stężenie glukozy na czczo, enzymy wątrobowe (aspat, alat), poziom cholesterolu. Podczas pierwszej wizyty omawiając stan zdrowia ustalamy w zależności od sytuacji czy warto wykonać inne badania lub konsultacje.
Czym się kierować przy wyborze dobrego dietetyka?
To trudne pytanie, gdyż zawód dietetyka w Polsce nie podlega szczegółowej regulacji prawnej. Zatem tytułem tym mogą się posługiwać zarówno osoby, które przeszły wieloletnie kształcenie na uczelni wyżej jak i uczestnicy krótkoterminowych kursów. Nie mniej jednak warto zwrócić uwagę czy specjalista, do którego się wybieramy ukończył właściwe studia. Znaczenie ma również doświadczenie zawodowe oraz opinie pacjentów. Poza wiedzą merytoryczną dietetyk powinien również posiadać kompetencje w zakresie komunikacji z pacjentem. Wiemy, że endometriozie mogą towarzyszyć różne inne problemy zdrowotne w tym zaburzenia czynnościowe pracy przewodu pokarmowego, dlatego umiejętność słuchania i analizowania objawów stanowi warunek konieczny udanej współpracy.
Powiem więcej, z perspektywy pacjentki cierpiącej na endometriozę, jaką prywatnie jestem bardzo przydatna cecha dobrego dietetyka czy w zasadzie każdego specjalisty to również empatia 🙂
Czy każdy dietetyk będzie w stanie pomóc kobiecie z endometriozą?
Zapewne nie. Tak jak w każdym przypadku także w dietetyce istnieje zjawisko specjalizacji. Choć nie jest to uregulowane w sferze formalniej, każdy z nas zajmuje się pewnymi grupami pacjentów, dlatego warto szukać dietetyka, posiadającego doświadczenie w pracy z endometriozą.
Co jeśli pacjentka na diecie przygotowanej od dietetyka czuje się gorzej?
Powinna niezwłocznie zgłosić to swojemu dietetykowi. Czasami tworzenie indywidualnych planów żywieniowych, które będą optymalnie dopasowane do pacjenta zajmuje sporo czasu i odbywa się metodą prób i błędów. Naszym tj., dietetyków obowiązkiem jest uwzględnienie pojawiających się po drodze problemów i szukanie ich rozwiązań. Współpraca z dietetykiem to wzajemne zaufanie i komunikacja. Zawsze to powtarzam, że wszelkie konstruktywne uwagi pacjenta ułatwiają mi dalszą pracę i są przeze mnie bardzo pożądane.
Wiele kobiet próbuje najpierw samodzielnie układać sobie dietę. Niektóre z nich ostatecznie i tak trafiają do dietetyka. Jeśli miała Pani takie pacjentki, to jakie błędy najczęściej popełniały i jakie były skutki?
Częstym problemem, z którym się spotykam w gabinecie jest trudność w oszacowaniu zapotrzebowania na energię. Prowadzi to m.in. do sytuacji, w których kobiety znacznie zaniżają kaloryczność jadłospisów, a to niestety zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń odżywania.
Kolejna kwestią bywa nieuzasadnione eliminowanie niektórych grup pokarmów z diety, co może prowadzić do zjawiska niedoborów pokarmowych. W Internecie krąży wiele mitów na temat diety w endometriozie i często weryfikujemy je z pacjentką podczas wizyty.
Nie mniej jednak chyba największym problemem będą sytuacje, w których pacjentki mając dwie lub więcej jednostek chorobowych gubią się w sprzecznych zaleceniach. Przykładem mogą być kobiety z insulinoopornością i np. refluksem żołądkowo-przełykowym czy stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego. W ich przypadku restrykcyjna dieta z niskim indeksem glikemicznym nasila się zwykle dolegliwości ze strony układu pokarmowego, co może być niezwykle uciążliwe. W takich wypadkach wizyta u dietetyka pomaga rozwiać wątpliwości i dopasować model żywienia do naszych potrzeb.
Jako osoba zajmująca się także, na co dzień zaburzeniami odżywiania muszę wspomnieć również o trudnościach powiązanych z naszymi fałszywymi przekonaniami. Tutaj najczęściej spotykam się, z popularnym myśleniem „100% albo nic”, które skutecznie torpeduje zmianę nawyków żywieniowych. Jeśli kogoś interesuje ten temat zachęcam do wysłuchaniu mojego podcastu na temat zniekształceń poznawczych i ich związku z codzienną dieta.
Dietetyk Marzenę Rojek Ledwoch znajdziesz na Instagramie jako dietetyknazdrowie oraz na Facebooku KazdyKesMaSens.