Przeciwzapalna ENDO SAŁATKA. Endometrioza jej nie polubi

W dzisiejszym świecie, kiedy zdrowie i dobre samopoczucie stają się priorytetem, dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi organizmu. Dla wielu kobiet z endometriozą, troska o właściwe odżywianie staje się nieodłączną częścią codziennego życia, mającą wpływ na zarządzanie objawami i poprawę jakości życia. Dlatego też dziś chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na sezonową sałatkę. 

Składniki tej sałatki zostały przeze mnie starannie wybrane z myślą o ich korzystnym wpływie na organizm. Jednocześnie w przepisie uwzględniłam sezonowe produkty, które są dostępne w grudniu. Możecie jednak robić tą sałatkę przez cały rok! To sałatka, której endometrioza nie polubi! 🙂 

Nie tylko zaspokoi ona Wasze podniebienie, ale również wesprze Waszą drogę do lepszego zdrowia i samopoczucia.

Więcej o diecie w endometriozie dowiesz się z pozostałych wpisów na blogu. Polecam także podcast dietetyczki Marzeny Rojek Ledwoch. Posłuchaj tutaj

ENDOmetrioza - sałatka. Składniki:

  • 1 filiżanka quinoa (sucha)
  • 2 filiżanki wody
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 małe jabłko, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 garść orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 garść suszonych żurawin, niedosładzanych (można pominąć, jeśli chcesz, aby sałatka miała jeszcze niższy IG, lub dać mniejszą ilość)
  • Mieszanka sałat, np. szpinaku i jarmużu. Ilość: daj tyle ile lubisz
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Quinoa: Ugotuj quinoę w 2 filiżankach wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.

Cukinia: Cukinie umyj i pokrój w drobną kostkę.

  • W rondlu lub na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (na przykład oliwy z oliwek) na średnim ogniu.
  • Smaż cukinię przez kilka minut, aż zmięknie nieco, ale wciąż będzie chrupiąca.

W dużej misce połącz wystudzoną quinoę z cebulą, cukinią, pokrojonym w kostkę jabłkiem, orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i liśćmi sałaty.

Sos: W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

Smacznego!

error: Treść jest chroniona prawami autorskimi i nie może być kopiowana bez zgody autora