„Pryskane” czy „niepryskane” owoce i warzywa?
Będąc na diecie głównie przeciwzapalnej i śródziemnomorskiej (a więc ze sporą ilością warzyw i owoców) jesteśmy bardziej narażone na pestycydy. W zbyt dużej ilości mogą one oddziaływać na nasze zdrowie: powodować problemy hormonalne, z płodnością, prowadzić do rozwoju chorób. Normy są ustalane tak, aby było to bezpieczne dla człowieka. Niejednokrotnie zdarza się, że te normy są jednak przekraczane. Niewielkie przekroczenie dopuszczalnej normy może i nie jest żadnym śmiertelnym zagrożeniem, ale jednak budzi to jakieś obawy i każdy woli jeść „niepryskane”.
Jak powszechnie wiadomo, to co ekologiczne jest sporo droższe. Chcemy odżywiać się zdrowo, ale nie zawsze da się kupować wszystkie produkty z zielonym listkiem. I to właśnie przez cenę Polacy najczęściej rezygnują z zakupu. Więc które owoce i warzywa bio kupować?
Często zastanawiałam się, które ekologiczne produkty warto w ogóle wybierać i co ma sens. Znalazłam wówczas ciekawą listę produktów najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami.
Zapewne niektórzy pamiętają (albo i nie), że podobny wpis pojawił się już kiedyś na moim koncie, na Instagramie. Podzieliłam się wówczas tym, w jaki sposób myję owoce i warzywa, a także spisałam 12 najbrudniejszych i 15 najczystszych owoców i warzyw z 2019 roku (Dirty 12 i Clean 15 – 2019).
Udostępniam zatem link do poprzedniego wpisu tutaj 🙂
Dziś przygotowałam listę Dirty 12 i Clean 15 z roku 2020. W formie przejrzystej tabelki, którą za chwilę zobaczysz poniżej. Możesz ją także pobrać i mieć na telefonie, czy też wydrukować i zabierać na zakupy.
Skąd się wzięła lista najczystszych i najbrudniejszych owoców i warzyw?
O co w ogóle z tym chodzi? Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) przygotowuje taką listę warzyw i owoców. Organizacja działa non-profit i jest bezstronna (niezależna). Są to produkty przebadane pod kątem ilości i stężenia pestycydów.
Taką listę można sprawdzać sobie co roku na stronie ewg.org.
Znalazłam także polskie badania naukowe odnośnie ilości pestycydów na poszczególnych produktach (zarówno tych z warzywniaka jak i z supermarketu). Najczęściej wykrywanym pestycydem był środek grzybobójczy. Badania te wykazały największe zanieczyszczenie pestycydami w jabłkach. Ze względu na to, zdecydowanie warto sięgać po jabłka ekologiczne, tym bardziej, że szkoda je obierać z wartościowej skórki.
A co do mycia… Odpowiednie umycie naszych produktów też pozwoli nam w jakimś stopniu pozbyć się zanieczyszczeń. Ja ten sposób stosuje za każdym razem. Na końcu mojego artykułu znajdziesz instrukcję, jak myje owoce i warzywa 🙂
12 najbrudniejszych i 15 najczystszych owoców i warzyw 2020
Mam nadzieję, że ta lista ułatwi Ci zakupy.
LP. | 12 NAJBRUDNIEJSZYCH | 15 NAJCZYSTSZYCH |
1. | truskawki | awokado |
2. | szpinak | słodka kukurydza |
3. | jarmuż | ananas |
4. | nektaryny | cebula |
5. | jabłka | papaja |
6. | winogrona | groszek słodki (mrożony) |
7. | brzoskwinie | bakłażan |
8. | wiśnie | szparagi |
9. | gruszki | kalafior |
10. | pomidory | kantalupa |
11. | seler | brokuł |
12. | ziemniaki | pieczarki |
13. | kapusta | |
14. | melon spadziowy | |
15. | kiwi |
Da się zauważyć, że owoce i warzywa znajdujące się w czołówce najczystszych mają grubszą skórkę, która chroni przed pestycydami. Natomiast w czołówce najbrudniejszych są takie, które takiej ochrony nie posiadają. Co do np.: słodkiej kukurydzy, to jeżeli jest to kukurydza GMO, to warto wybierać tą ekologiczną. Co roku na tych listach są praktycznie te same owoce i warzywa, co wskazuje na to, że rzeczywiście to się sprawdza, a nie jest to tylko jednorazowy wynik badania.
Od siebie dodałabym jeszcze wskazówkę, że spośród ekologicznych owoców warto wybierać także cytrusy. W szczególności, jeśli używamy skórki do ciast, czy dodajemy cytrynę wraz ze skórką do herbaty. Dlaczego? Skórka cytryny to siedlisko pestycydów, konserwantów i jeszcze wosku (aby się błyszczała). Działa trochę jak gąbka. Jeżeli jemy tylko sam miąższ, to należy pamiętać, aby ją dokładnie umyć i wyszorować, a następnie umyć ręce zanim dotkniemy tego, co w środku. Pamiętam, że podczas studiów na zajęciach z dietetyki zapytaliśmy naszą Panią Profesor, o to jakie owoce bio kupować. Wskazała właśnie cytrusy, ze względów jakie właśnie podałam.
Jak myję owoce i warzywa?
Odpowiednie mycie owoców i warzyw, to dla mnie kolejny sposób, by zminimalizować ilość pestycydów.
Jest to banalnie proste i nie potrzebujesz do tego żadnych drogich środków – wystarczy ocet jabłkowy/winny i soda oczyszczona. Zamiast octu możesz użyć też kwasku cytrynowego.
Chodzi o to, aby przygotować roztwór kwaśny i zasadowy.
Ja zazwyczaj myje je wszystkie jednocześnie w zlewie albo większej misce.
Potrzebujesz:
- pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego) na 1 litr wody
- zamiast octu mogą być 3 łyżki kwasku cytrynowego
- 1 duża łyżka sody oczyszczonej na 1 litr wody
Wykonanie:
- Przygotowuję w zlewie bądź w dużej misce roztwór kwaśny. Na 1 litr wody przypada pół szklanki octu winnego/jabłkowego (bądź kwasek cytrynowy 3 łyżki).
- Moczę warzywa i owoce w roztworze kwaśnym przez kilka minut. W ten sposób pozbywam się bakterii.
- Wylewam roztwór kwaśny i przygotowuje roztwór zasadowy. Na 1 litr wody duża łyżka sody oczyszczonej.
- Moczę warzywa i owoce w roztworze zasadowym kilka minut. Pozbywam się tym razem resztek pestycydów.
- Wlewam roztwór zasadowy i płuczę warzywa i owoce wodą. Osuszam.
Mam nadzieję, że teraz już nie będzie pojawiał się u Ciebie dylemat, które ekologiczne produkty kupić. A także wierzę, że powyższy proces mycia również wejdzie Ci w nawyk. 🙂
Źródła:
2. Ocena narażenia kobiet stosujących dietę owocowo-warzywną na pozostałości pestycydów –badania ankietowe, BERG A.,TANKIEWICZ M., WOLSKA L. IX Krajowa Konferencja Bioindykacyjna.
http://bioindykator.pl/images/KKB-9/Matriay_konferencyjne_KKB-9.pdf#page=24 [dostęp: 06.11.2020]