Kulki mocy z szuszoną śliwką

Kulki mocy z suszoną śliwką

Power balls, czyli tzw. kulki mocy zyskują coraz bardziej na popularności. Internet pęka w szwach od przepisów na te małe słodkości. Bo jak tu się oprzeć ręcznie robionym pralinkom? W dodatku zdrowym?

Dlaczego to taki popularny przysmak?

Kulki mocy całą sławę zyskały dzięki temu, że są banalne i szybkie w przygotowaniu, a za każdym razem może nam wyjść nowa, smaczna kompozycja. Praktycznie zawsze będziemy mieć w szafce coś, z czego można je przyrządzić. Tego, że są zdrowe, pełne wartości odży

wczych chyba nie trzeba przypominać. Idealnie spisują się też dla osób, które szukają rozwiązań wegańskich i bezglutenowych.
Kiedy je jeść? Kiedy masz ochotę na słodkie, jako przekąskę, przed treningiem, do kawy, w podróży, w pracy, czyli… kiedy tylko chcesz! Oczywiście z ilością też nie przesadzajmy, to co zdrowe też ma kalorie.

Mój przepis powstał „na szybko”, aby było coś do kawy na balkonie. W ruch poszły suszone śliwki i to było to!

Przepis na kulki mocy

Składniki na 10 sztuk:
  • poł szklanki płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe,
  • 3 suszone śliwki,
  • 6 daktyli,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia,
  • spora łyżka masła orzechowego,
  • gorąca woda.
Sposób przygotowania

Namocz śliwki i daktyle w gorącej wodzie przez około 10 min.

Wyciągnij je z wody i umieścić w misce/blenderze, nie odsączając z wody. Dodaj płatki owsiane, 3 łyżki wiórków kokosowych i masło orzechowe. Ewentualnie możesz dodać trochę wody z moczenia śliwek i daktyli, jeśli będzie się ciężko blendowało.

Zblenduj, nie musi być super dokładnie.

Ulep kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Wstaw na trochę do lodówki i gotowe!

Smacznego 🙂

Sprawdź moje pozostałe przepisy.