Kiedy pojawiają się kurki, mogłabym je jeść codziennie. Najbardziej lubię jajecznicę i sos z kurkami na mleczku kokosowym. I przepisem na to drugie danie właśnie chcę się z Tobą podzielić. A z czym najlepiej smakuje taki sos? Oczywiście z makaronem. Nawet z bezglutenowym da radę!
Kurki i ich właściwości
Grzyby raczej nie mają dobrej sławy, bo są uznawane za niezbyt wartościowe i ciężkostrawne. Jeśli masz wątpliwości odnośnie tego, po co jeść kurki, to podam Ci kilka powodów. Dobrych powodów! I to nie będzie tylko ich smak i aromat. Mają o wiele więcej zalet. Przedstawiam kilka wybranych, które do mnie najbardziej przemawiają:
- źródło m.in. żelaza (3,47 mg/ 100g), potasu (506 mg/100g), miedzi (0,35 mg/ 100g) , cynku (0,71 mg/100g), wapnia (15mg/ 100g), manganu (0,29 mg/100g), który jest dobry na zmniejszenie objawów PMS w połączeniu z wapniem (1);
- dostarczają białka;
- źródło witamin, m.in. B3 i B5, ryboflawina, kwas foliowy;
- posiadają błonnik i mają niski indeks glikemiczny;
- 100 g kurek (świeżych) to tylko 38 kcal.
Nie będę już opisywać za co odpowiedzialna jest każda wyżej wymieniona witamina czy pierwiastek, bo dziś nie o tym 🙂 Jednak mam nadzieję, że chociaż zainteresowało Cię to na tyle, aby samodzielnie zaczerpnąć więcej wiedzy w tym temacie i wypróbować poniższy przepis. A jest on banalnie prosty!
Przepis na sos z kurkami na mleczku kokosowym, w którym się zakochałam – idealny do makaronu!
Składniki na 2 porcje:
- 200 g kurek
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- do smażenia: olej kokosowy (możesz też zastąpić innym)
- przyprawy: sól, pieprz, harissa, mielona gałka muszkatołowa
- do sosu: dowolny makaron (np. bezglutenowy z soczewicy).
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyść, umyj i pokrój na równe kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Cebulę zeszklij na patelni wraz z czosnkiem. Dodaj harissę (lub kurkumę i pieprz) – niewielką ilość, bo harissa jest dość ostra. Jeśli cebula jest już zeszklona, dodaj kurki i przykryj patelnię przykrywką. Duś około 10 min na niewielkim ogniu, do miękkości. Kurki powinny puścić wodę, więc nie powinno być konieczności jej dolewania, ale trzeba sprawdzać. Następnie dodaj mleczko kokosowe i na niewielkim ogniu gotuj jeszcze około 5-7 min bez przykrycia. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Ja lubię czuć jej smak więc dodaje dużo (3/4 małej łyżeczki). Podawaj z dowolnym makaronem (pełnoziarnistym, bezglutenowym lub takim jaki po prostu jadasz). Całość możesz posypać też płatkami drożdżowymi lub parmezanem i udekorować bazylią.
Smacznego!
Spróbuj innych moich przepisów – tutaj.
Źródła: