A może by tak sałatka ze szparagami?

Dziś mam dla Ciebie pomysł na prawdziwie wiosenną, czerwcową sałatkę, która łączy ze sobą sezon na szparagi i truskawki. Do sałatki dodaję ser feta. Uwielbiam to połączenie smaków.

Szparagi są bardzo wartościowe i zdecydowanie powinniśmy korzystać z tego w pełni podczas sezonu. Więcej o właściwościach zdrowotnych szparagów możesz przeczytać tutaj: Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości
prozdrowotnych szparaga lekarskiego.

A tymczasem przejdźmy do przepisu, bo zapewne po to tu jesteś 🙂

Sałatka ze szparagami, truskawkami, fetą i awokado

Składniki:

szparagi zielone –  jeden pęczek

truskawki – ok 200g

ser feta (prawdziwy) – kostka

awokado – 1 sztuka

odrobina oliwy z oliwek lub ulubionego roślinnego oleju np. lnianego

opcjonalnie odrobina soku z cytryny i mięta

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "sałatka ze szparagami i truskawkami"

Sposób przygotowania

Szparagi umyć, końcówki szparagów odłamać (powinny same złamać się w odpowiednim miejscu). Następnie połamać szparagi na mniejsze kawałki. Na patelni dusić szparagi do miękkości. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości truskawki). Ser feta pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, za pomocą dużej łyżki pozbyć się skórki, pokroić awokado, pestkę usunąć.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, można polać odrobiną oleju roślinnego (oliwa z oliwek, olej lniany lub inny zdrowy roślinny olej). Nie przesadzałabym jednak z dodatkiem oleju, ponieważ w sałatce jest już awokado i feta.

Sałatkę możesz też skropić odrobiną soku z cytryny i dodać świeżej mięty.

Smacznego!

 

Więcej przepisów znajdziesz w zakładce Przepisy i inspiracje. 

Sprawdź też 26 pomysłów na zdrowe smoothies.