A może by tak sałatka ze szparagami?
Dziś mam dla Ciebie pomysł na prawdziwie wiosenną, czerwcową sałatkę, która łączy ze sobą sezon na szparagi i truskawki. Do sałatki dodaję ser feta. Uwielbiam to połączenie smaków.
Szparagi są bardzo wartościowe i zdecydowanie powinniśmy korzystać z tego w pełni podczas sezonu. Więcej o właściwościach zdrowotnych szparagów możesz przeczytać tutaj: Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości
prozdrowotnych szparaga lekarskiego.
A tymczasem przejdźmy do przepisu, bo zapewne po to tu jesteś 🙂
Sałatka ze szparagami, truskawkami, fetą i awokado
Składniki:
szparagi zielone – jeden pęczek
truskawki – ok 200g
ser feta (prawdziwy) – kostka
awokado – 1 sztuka
odrobina oliwy z oliwek lub ulubionego roślinnego oleju np. lnianego
opcjonalnie odrobina soku z cytryny i mięta
Sposób przygotowania
Szparagi umyć, końcówki szparagów odłamać (powinny same złamać się w odpowiednim miejscu). Następnie połamać szparagi na mniejsze kawałki. Na patelni dusić szparagi do miękkości. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości truskawki). Ser feta pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, za pomocą dużej łyżki pozbyć się skórki, pokroić awokado, pestkę usunąć.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, można polać odrobiną oleju roślinnego (oliwa z oliwek, olej lniany lub inny zdrowy roślinny olej). Nie przesadzałabym jednak z dodatkiem oleju, ponieważ w sałatce jest już awokado i feta.
Sałatkę możesz też skropić odrobiną soku z cytryny i dodać świeżej mięty.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce Przepisy i inspiracje.
Sprawdź też 26 pomysłów na zdrowe smoothies.