Ciastka owsiane z banenem – proste i szybkie, gotowe w 15 minut łącznie z pieczeniem.

Wiem, że dużo przepisów zawiera frazę „proste i szybkie”, jednak w tym przypadku naprawdę ja też muszę to napisać. Te ciastka owsiane z bananem powstały, gdy byłam przeziębiona i miałam gorączkę, a mimo to miałam „na coś” ochotę, a w kuchni leżał bardzo dojrzały banan. Jako, że byłam chora, wycieczka do sklepu wydawała się jeszcze gorszym pomysłem niż szybkie upieczenie ciasteczek. I tak oto powstały, z najbardziej podstawowych składników jakie miałam w kuchni. 

Dodałam do nich przeciwzapalne przyprawy: cynamon cejloński i imbir. 

Składniki na ciastka owsiane z bananem

porcja: 10 sztuk

1 dojrzały banan

1 łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub nerkowców

1 jajko (u mnie jajko bio)

płatki owsiane górskie (jeśli jesz bezglutenowo, kup bezglutenowe) – 15-16 łyżek w zależności od tego jak duży był banan i jajko

1 łyżka migdałów płatków

1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka imbiru mielonego – przyprawy

opcjonalnie można dodać suszonej żurawiny lub innych orzechów

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "ciastka owsiane z bananem"
wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "ciastka owsiane z bananem"

Sposób przygotowania

Rozgnieć banana i wymieszaj z jajkiem, a następnie z masłem orzechowym. Dodaj przyprawy i dosypuj płatków owsianych, do uzyskania odpowiedniej konsystencji – tak aby „ciasto” nie było zbyt płynne ani zbyt gęste. 😉 Następnie dodaj migdały w płatkach lub inne dodatki. 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i formuj ciastka za pomocą łyżki. Powinno wyjść ok. 10 sztuk.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra dół, przez ok. 10- 12 min. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Sprawdzaj 🙂

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.