ciastka owsiane z bananem i migdałami w pojemniku

Ciastka owsiane z bananem i migdałami

Ciastka owsiane z bananem są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale także wyjątkowo zdrowe i smaczne. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, co sprawia, że są idealne nawet w przypadku nagłej ochoty na coś słodkiego.

Ten przepis narodził się w trakcie mojej walki z przeziębieniem, gdy gorączka nie pozwalała mi na długotrwałe wizyty w kuchni. Jednakże, z dojrzałym bananem w zasięgu ręki oraz podstawowymi składnikami, udało mi się stworzyć małe arcydzieło smaku. Dodatek cynamonu cejlońskiego i imbiru nie tylko podkreśla smak, ale także dostarcza cennych właściwości przeciwzapalnych.

Warto wybierać cynamon cejloński zamiast jego zwykłej odmiany ze względu na różnice w jakości i składzie chemicznym. Cynamon cejloński, pochodzący głównie z Sri Lanki, charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zapachem niż jego chiński odpowiednik. Ponadto, zawiera znacznie niższe stężenie związku zwłaszcza kumaryny, substancji obecnej w kory cynamonowej, która w dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia, w szczególności dla wątroby i nerek.

Składniki na ciastka owsiane z bananem

Ilość: 10 sztuk

1 dojrzały banan

1 łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub nerkowców

1 jajko (u mnie jajko bio)

płatki owsiane górskie (jeśli jesz bezglutenowo, kup bezglutenowe) – 15-16 łyżek w zależności od tego jak duży był banan i jajko

1 łyżka migdałów płatków

1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka imbiru mielonego – przyprawy

opcjonalnie można dodać suszonej żurawiny lub innych orzechów

ciastka owsiane z bananem przepis

Sposób przygotowania

Rozpocznij od rozgniecenia banana, który połączysz z jajkiem oraz masłem orzechowym, tworząc bazę dla smakowitych ciasteczek.

W tym momencie dodaj aromatyczne przyprawy, a następnie stopniowo wsypuj płatki owsiane, kontrolując konsystencję, aby uzyskać idealne ciasto – niezbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Pamiętaj o dodaniu migdałów w płatkach lub innych ulubionych dodatków, aby wzbogacić smak i teksturę.

Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem, a następnie formuj ciasteczka za pomocą łyżki. Powinnaś uzyskać około 10 pysznych sztuk.

Włóż ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół), bądź użyj termoobiegu na około 160 stopni, i piecz przez 10-12 minut. Gotowe będą wtedy, gdy pięknie się zarumienią, ale warto od czasu do czasu sprawdzać, czy już się upiekły.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.

Wpis zawiera link afiliacyjny do Ceneo.