Ciastka owsiane z banenem – proste i szybkie, gotowe w 15 minut łącznie z pieczeniem.
Wiem, że dużo przepisów zawiera frazę „proste i szybkie”, jednak w tym przypadku naprawdę ja też muszę to napisać. Te ciastka owsiane z bananem powstały, gdy byłam przeziębiona i miałam gorączkę, a mimo to miałam „na coś” ochotę, a w kuchni leżał bardzo dojrzały banan. Jako, że byłam chora, wycieczka do sklepu wydawała się jeszcze gorszym pomysłem niż szybkie upieczenie ciasteczek. I tak oto powstały, z najbardziej podstawowych składników jakie miałam w kuchni.
Dodałam do nich przeciwzapalne przyprawy: cynamon cejloński i imbir.
Składniki na ciastka owsiane z bananem
porcja: 10 sztuk
1 dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub nerkowców
1 jajko (u mnie jajko bio)
płatki owsiane górskie (jeśli jesz bezglutenowo, kup bezglutenowe) – 15-16 łyżek w zależności od tego jak duży był banan i jajko
1 łyżka migdałów płatków
1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka imbiru mielonego – przyprawy
opcjonalnie można dodać suszonej żurawiny lub innych orzechów
Sposób przygotowania
Rozgnieć banana i wymieszaj z jajkiem, a następnie z masłem orzechowym. Dodaj przyprawy i dosypuj płatków owsianych, do uzyskania odpowiedniej konsystencji – tak aby „ciasto” nie było zbyt płynne ani zbyt gęste. 😉 Następnie dodaj migdały w płatkach lub inne dodatki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i formuj ciastka za pomocą łyżki. Powinno wyjść ok. 10 sztuk.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra dół, przez ok. 10- 12 min. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Sprawdzaj 🙂
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj.