Omlet na słodko (pyszny, czekoladowy!) to dobry pomysł zarówno, gdy brak Ci pomysłu na śniadanie jak i wtedy, gdy masz ochotę na posiłek na słodko. Po zjedzeniu takiego omleta przechodzi ochota na czekoladę, a jednocześnie spożywa się pełnowartościowy posiłek.
Ten omlet wyszedł mi całkowicie przypadkowo, gdy zabrakło mi kakao i postanowiłam zetrzeć czekoladę. Z dodatkiem twarożku wychodzi z tego omlet straciatella 🙂
Czekoladowy omlet na słodko
Składniki na 1 omleta:
2 jajka (używam bio, ze względu na dioksyny)
pasek gorzkiej czekolady 75-85% (możesz kupić czekoladę z maltitolem zamiast z cukrem)
3 łyżki napoju roślinnego (fortyfikowanego)
czubata łyżka mąki orkiszowej typ 630
łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego
łyżeczka cynamonu cejlońskiego
odrobina oleju kokosowego
dodatki: np. twarożek, orzechy włoskie, masło orzechowe, ulubione owoce – warto dodać borówek, malin lub jagód ze względu na przeciwzapalne właściwości, ale bardzo dobrze smakuje także z bananem
Sposób przygotowania:
Zetrzyj czekoladę na grubych oczkach.
Do startej czekolady dodaj jajka, mleko, mąkę, cynamon, ksylitol/cukier i wymieszaj trzepaczką.
Rozgrzej patelnię z odrobioną oleju kokosowego.
Smaż kilka minut na średniej mocy palnika bez przykrywki aż się zetnie i będzie można przewrócić na drugą stronę. Czas jest zależny od grubości dna Twojej patelni oraz ustawionej mocy palnika.
Po przewróceniu wystarczy smażyć dosłownie chwilę.
Podaj z ulubionymi dodatkami, np. twarożkiem, jagodami i orzechami.
Najlepiej smakuje na ciepło!
Pozostałe przepisy na słodko znajdziesz tutaj.