Na słodko Przepisy i inspiracje

Ciasto z dyni piżmowej, z pomarańczą i bardzo korzenne – przepis

wyświetlaj zawsze po wyszukiwaniu słów: "ciasto z dyni" , "ciasto z dyni pizmowej"

Ciasto z dyni piżmowej, z pomarańczą i bardzo korzenne. To zdecydowanie moje ulubione ciasto tej jesieni. Wręcz się od niego uzależniłam. I ma w sobie wszystko to, co z jesienią jest związane. A przede wszystkim DYNIĘ i korzenny smak. Bez wątpienia to idealne rozwiązanie na zimny wieczór do kubka herbaty.

Ciasto z dni piżmowej, wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Przede wszystkim postarałam się także, aby składniki były możliwie jak najzdrowsze.

Składniki:

  • 220g zblendowanej dyni piżmowej ze skórką (ugotowanej wcześniej na parze)
  • 1 ekologiczna pomarańcza, z której wyciśniemy około 75 ml soku i zetrzemy skórkę (wybieramy bio, ze względu na użycie skórki)
  • 2 jajka ekologiczne
  • 120ml oleju rzepakowego
  • 120g erytrolu bądź ksylitolu
  • 50g mąki kokosowej
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Dynię wcześniej ugotowałam na parze i ostudziłam. Gotuję od razu całą, pokrojoną w kostki. Resztę dyni używam do przygotowania innych dań: zupy krem, sosu lub do placuszków. 220g dyni wraz z jej skórką zblendowałam do przygotowania ciasta.

Przygotowałam keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Pomarańczę dokładnie umyłam gorącą wodą. Wycisnęłam z niej sok – ok. 75ml. Skórkę pomarańczy starłam na tarce, ale nie za dużo.

W większej misce wymieszałam wszystkie suche składniki: mąki, erytrol, soda, proszek do pieczenia i przyprawy.

Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.

Jajka roztrzepałam widelcem w osobnej misce, dodałam do nich oleju. Wymieszałam tylko do połączenia. Następnie do jajek i oleju dodałam zblendowaną dynię, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Całość zamieszałam ponownie tylko do połączenia składników.

Mokre składniki wymieszałam delikatnie z suchymi drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Przełożyłam masę do keksówki, włożyłam do piekarnika. Piekłam w 180 stopniach, około 45-50 min.

wyświetlaj zdjecie zawsze po wyszukiwaniu słowa "ciasto z dyni"

Sprawdź przepis na ciasteczka z płatków owsianych tutaj.