Większość z nas lubi burgery. Czy trzeba z nich całkowicie rezygnować jeżeli nie jemy czerwonego mięsa? Albo w ogóle mięsa? Nie trzeba! Podzielę się dzisiaj z wami przepisem na wegetariańskie kotlety z komosy ryżowej i czerwonej fasoli. Bez dodatku mięsa, bez glutenu. Ale z dodatkiem jajka 🙂 Ja wybieram te ekologiczne.
Dlaczego uważam, że te wegetariańskie kotlety są o niebo lepsze niż te z czerwonego mięsa? Po pierwsze smak. Mięso czerwone przestało mi smakować od kiedy go nie jadam. Po drugie komosa ryżowa, czyli inaczej nazywana quionoa, ma wiele wartości odżywczych. Jest bogata w przeciwutleniacze, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Co do białka, to te zawarte w komosie ryżowej ma bardzo wysoką przyswajalność. A w 100g jest go ok. 14g. Quinoa jest źródłem kwasów nienasyconych (nasycone występują w bardzo małej ilości).
Te wegetariańskie kotlety nam tak posmakowały, że nie zdążyliśmy zrobić nawet ich zdjęcia. Musicie mi uwierzyć na słowo, że są po prostu przepyszne!
Składniki:
(z podanych składników wychodzi około 6 sztuk)
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 250g fasoli czerwonej po odsączeniu (z puszki)/ jeżeli sami gotujecie, to po ugotowaniu również 250g
- 1 jajko ekologiczne
- ok. 45g (1/4 szklanki) mąki ryżowej
- ok. 45g (1/4 szklanki) mąki jaglanej
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie lub inna dowolna przyprawa, np. kminek)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Jeżeli używasz fasoli z puszki, odsącz ją i przepłucz z soli na sitku. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Potrzebujesz 1 szklankę UGOTOWANEJ. Komosa powinna ostygnąć i odparować.
Wskazówka: fasolę możesz rozdrobnić widelcem, ale nie musisz. Ja robiłam z całą i wyszło super.
Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki oprócz tłuszczu i formuj z nich burgery/kotlety. Smaż na średniej mocy palnika, na rozgrzanej patelni z oliwią z oliwek bądź olejem rzepakowym. Podsmażaj do momentu aż będą złociste. Około 5-6 min. z każdej strony. Ostrożnie przewracaj..
Sposób podania:
Kotlety możesz podać jako burgery z pełnoziarnistą lub bezglutenową bułką, z ulubionymi dodatkami np. sałatą, pomidorem i ogórkiem kiszonym. Jak dla mnie smakują idealnie właśnie z ogórkiem i karmelizowaną na miodzie białą cebulą.
Możesz je podać także jako dodatek do obiadu. Do ziemniaków bądź frytek z batatów i surówką.
Jeżeli lubisz takie warzywne inspiracje to wierzę, że spodoba Ci się wpis Co zrobić z ciecierzycy – inspiracje 🙂