Fenkuł i topinambur – pomysł na obiad?

Fenkuł i topinambur – pomysł na obiad? Proszę bardzo.

Dzisiaj mam dla was prosty przepis z wykorzystaniem fenkułu (bulwa kopru włoskiego) i topinamburu (słonecznik bulwiasty). Może i brzmi egzotycznie, ale będzie prosto i pysznie! 🙂

To danie wyszło mi całkiem przypadkowo. Włożyłam w sklepie do koszyka fenkuł i topinambur, nie mając żadnego pomysłu co z tym pocznę. Ale czasem lubię się pobawić w kuchni i urozmaicać potrawy.

Dzięki takim eksperymentom (nie zawsze udanym) nie boję się już kombinować w kuchni, kupuję także dużą ilość warzyw i nigdy się nie marnują. Przy okazji czasem wyjdzie coś smacznego 🙂

Jest to pomysł na obiad, który możesz dowolnie przekształcać. Baw się gotowaniem 🙂

Składniki

dla 2 osób

fenkuł (bulwa kopru włoskiego) – 2 sztuki

topinambur – około 5 sztuk

masło klarowane – u mnie na oko 🙂

kiszona cytryna – 1/4 jednej cytryny plus kilka łyżeczek z zalewy

odrobina startego parmezanu/ grana padano

ziemniaki – porcja na osobę (tyle ile zazwyczaj jesz)

jajko – 1 lub 2 na osobę

świeża pietruszka

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i albo piekę je tak jak lubię w piekarniku albo przyrządzam na parze. Zrób dowolnie tak jak lubisz.

Fenkuł dokładnie oczyszczam, odkrajam dolną część i łodygi. Kroję na około 8 części.

Do gotującej i osolonej wody wrzucam przygotowany fenkuł i gotuję go 10 min. W tym czasie oczyszczam szczoteczką topinambur (czasem obieram) i kroje w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozpuszczam masło klarowane i dusze na nim topinambur, około 10 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Jeśli pokroisz na bardzo cienkie plasterki, to nawet krócej. Powinien być miękki.

Fenkuł po 10 min wyciągam i zostawiam, aby obciekł. Następnie dodaję go do topinamburu na patelnię. Jeśli potrzeba, dodaję masła klarowanego. Dodaję także 1/4 kiszonej cytryny (kroję tą ćwiartkę na troszkę mniejsze kawałki) oraz kilka łyżeczek zalewy z kiszenia cytryn (im więcej tym smaczniej). Całość duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Na koniec solę i pieprzę.

W czasie jak dusi mi się fenkuł z topinamburem na patelni, przygotowuję jajko w koszulce. Może być także sadzone.

Na talerz wykładam gotowe ziemniaki. Obok układam fenkuł z topinamburem z patelni i ścieram na warzywa odrobinę parmezanu oraz posypuję świeżą pietruszką. Na to kładę jajko w koszulce. Gotowe i smacznego! 🙂